trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

07 kwi 2016

Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

Co zrobić gdy zostanie nam trochę ciasta na pizzę lub drożdżowego? Otóż doskonałym rozwiązaniem są… desery lodowe, a w tym przypadku połączenie kuleczek z ciasta z gałkami lodów waniliowych i borówkami amerykańskimi. Dzięki wykorzystaniu składników z innego przepisu danie wpisuje się w kategorię szybkie desery.

więcej
19 mar 2016

Potrawka ze schabu z pieczarkami

Poniższy przepis to jedno z tych nieśmiertelnych dań, które zaspokoi nawet największy głód. Połączenie schabu z kluskami śląskimi dostarcza ogromną ilość energii i jest idealne dla osób chcących przygotować się do dużego wysiłku fizycznego.

więcej
08 lut 2016

Mus z jabłek, gruszek i bananów do kopytek i makaronów

Kopytka kojarzą nam się z tłuszczem, skwarkami i tarta bułką. Tymczasem można je podać bardzo szybko, i zarazem nietypowo, na słodko. Do wykonania przepisu wystarczy zdobyć parę jabłek i gruszek oraz banana. Wszystkie te owoce są dostępne o tej porze roku niemal w każdym sklepie spożywczym.

więcej
14 sty 2016

Pączki z jabłek

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy zjeść więcej niż jednego pączka w tłusty czwartek mamy propozycję: pączki z jabłek! Można ich zjeść wiele bez kalorycznych konsekwencji.

więcej
17 gru 2015

Zupa z grzybami, marchewką i kaszą jęczmienną

Czasem warto ugotować coś, co będzie proste w wykonaniu jednak swoim nietypowym zapachem zachęca do jedzenia. Zwykła zupa z kaszą nabiera nowego znaczenia dzięki aromatowi grzybów i kminu rzymskiego. Kumin, bo tak nazywany jest inaczej kmin, jest aromatyczną przyprawą, ale może być również lekarstwem. Reguluje on trawienie i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i immunologicznego.

więcej
11 lis 2015

Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami

Zupa krem robi furorę w polskiej kuchni. Przy okazji kolejnego obiadu warto sięgnąć po bardziej egzotyczne rozwiązanie. Dobrym przykładem jest zupa oparta na marchwi i mango z orientalnym dodatkiem w postaci krewetek. Pomimo dość wyrafinowanej formy danie mieści się w kategorii szybka zupa dzięki wykorzystaniu mrożonej marchwi, co bardzo przyśpiesza pracę.

więcej
28 paź 2015

Makaron ze szpinakiem

Jedną z potraw po które bardzo często sięgają obecnie Polacy jest makaron ze szpinakiem. Nic dziwnego. To danie daje się przyrządzić ze składników kupowanych na zapas. Kiedy nie ma nic innego pod ręką z łatwością możemy sięgnąć do szafki po makaron, wyciągnąć z zamrażarki trochę szpinaku i zerwać parę listków bazylii z doniczki na kuchennym parapecie. Reszta istotnych składników również często znajduje się w kuchni, np. słoiczek z oliwkami, pomidory w oleju czy mała puszka tuńczyka w sosie własnym.

więcej
07 paź 2015

Lava cake

Lava cake – idealne rozwiązanie na wieczór we dwoje. W tym przypadku należy rzetelnie uprzedzić, że przyrządzenie tego ciastka nie należy do najłatwiejszych sztuczek kulinarnych. Ale dokładnie opisaliśmy jak je wykonać. Spróbujcie i pamiętajcie, że lava cake najlepiej podawać z gałką lodów. Koniecznie bardzo dobrych jakościowo.

więcej
29 wrz 2015

Strudel jabłkowy

Najstarszy przepis na strudel pochodzi z Biblioteki Wiedeńskiej i datowany jest na rok 1696. Dlatego nic dziwnego, że strudel najczęściej kojarzony jest z kuchnią austriacką i jest popularny na byłych terenach cesarstwa austro-węgierskiego. Żeby zrobić je szybciej możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Jako nadzienie mogą posłużyć jabłka, wiśnie lub biały ser.

więcej
15 wrz 2015

Potrawka z kurczaka z marchewką i masłem orzechowym

Ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski), jeden ze składników niniejszego przepisu, oprócz niezwykłej nazwy oferuje liczne właściwości zdrowotne, a nawet jest uznawana za afrodyzjak. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa.

więcej