trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 22.07.2013

Fasolka szparagowa z migdałami

W poszukiwaniu oryginalnych smaków – wbrew pozorom – nie musimy ani daleko szukać, ani długo nad nimi pracować. Wystarczy sięgnąć do zamrażarki po fasolkę szparagową, migdały i dwie przyprawy. Przygotowanie opisywanego tutaj dodatku do obiadu zabiera dosłownie parę minut. Wymagana jest odrobina czujności, żeby fasolka nie była zbyt miękka po wyjęciu z wody i nie należy przesadzać z chilli. W tym wypadku zacznijmy od szczypty tej przyprawy, co pozwoli zachować smakowy balans pomiędzy papryką i migdałami. Jeśli uznamy, że rzeczywiście potrzebujemy więcej mocy i nadal wyraźnie czujemy smak migdałów – możemy dodać kolejną szczyptę lub więcej. Smacznego!

Składniki:

  • 250 g mrożonej fasolki szparagowej
  • garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chilli.

Mrożoną fasolkę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy parę minut tak, aby była jędrna. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dosypujemy paprykę, chili i płatki migdałowe.

Podsmażamy wszystko na małym ogniu, aby nie spalić płatków. Fasolkę polewamy paprykowo-migdałowym sosem.

Return