trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 04.07.2013

Sos truskawkowy i pyzy ziemniaczane

Kiedy na zewnątrz jest gorąco i mamy, jak zwykle, niewiele czasu na zrobienie obiadu, warto sięgnąć po przepis na chłodno: sos truskawkowy z pyzami. Oczywiście z takim sosem można podać makaron czy ryż, ale 100 proc. gwarancję najedzenia dają, bez wątpienia, knedle i pyzy.

Truskawki, oprócz tego, że są cenione za walory smakowe i uznawane za afrodyzjak, zawierają także wiele obiecujących substancji chemicznych, np. fisetynę. Naukowcy od paru lat badają ten ciekawy związek z grupy flawonoidów, ponieważ może być pomocny w leczeniu przypadłości neurodegeneracyjnych, np. choroby Alzheimera.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie mrożonych pyz ziemniaczanych
  • 250 g truskawek
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego lub kefiru lub śmietany lub jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku.
 
Do 2-3 litrów wrzącej, osolonej wody wrzucamy pojedynczo zmrożone pyzy, wlewamy ok. łyżeczkę oleju i mieszamy. Gotujemy jeszcze 6 minut na małym ogniu od wypłynięcia pyz na powierzchnię i wybieramy łyżką cedzakową. Odkładamy na bok i studzimy.

Truskawki płukamy na sitku, odcinamy zielone listki i miksujemy w blenderze.

Dodajemy serek, kefir, jogurt lub śmietanę (w tym wypadku serek waniliowy z kawałkami czekolady). Całość miksujemy raz jeszcze i dopiero teraz schładzamy. Sosem polewamy zimne pyzy. Porcję możemy ozdobić kawałkami truskawek i listkiem mięty.

Return