Przepisy
Data dodania: 16.05.2013
Risotto z zielonym groszkiem
Risotto, dzięki charakterystycznej nazwie, uznawane jest za potrawę typowo włoską. Jeśli prawdą jest, że przywiózł je Marco Polo z Chin (prawdopodobnie Słowanin z pochodzenia, skoro urodził się na terenie dzisiejszej Chorwacji), i znano podobną potrawę na Bliskim Wschodzie już w XI w., to najbardziej włoska w tym daniu jest nazwa. Gdy w przepisie nie ma wina możemy nawet powiedzieć, że jest to bardziej arabski pilaw, niźli włoskie risotto… Skądkolwiek pochodzi figuruje w jadłospisie człowieka od bardzo dawna, ponieważ danie łatwo przyrządzić, jest treściwe i smaczne. Czas na risotto!
Składniki:
- 2 szklanki zielonego mrożonego groszku (np. Nordis)
- 1 szklanka białego ryżu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 2 szklanki rosołu lub wody
- pół cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- starta skórka z limonki do przyozdobienia.
Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na maśle klarowanym (przypominam, że nie pali się tak jak zwykłe) lub oleju.
Kiedy cebulka zacznie się rumienić dosypujemy przepłukany wcześniej w zimnej wodzie ryż i podsmażamy. Cały czas mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), ponieważ ryż ma tendencje do przywierania.
Kiedy ryż leciutko się przyrumieni (po ok. 7 minutach) dolewamy gorącego rosołu lub wody i gotujemy ciągle mieszając na minimalnym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy cytryny, masło oraz stary żółty ser. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do 1,5 litra osolonej, wrzącej wody wsypujemy mrożony groszek i gotujemy 6 minut. Przecedzamy i przepłukujemy zimna wodą. Groszek dodajemy jako ostatni składnik do risotto i mieszamy. Podajemy porcje posypane startym serem i startą skórkę z limonki.