trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 03.06.2013

Filety rybne po chińsku

W Polsce ryby jada się dość rzadko (poza regionami nadmorskimi). Ciągle przegrywają z mięsem, a szkoda, ponieważ ryby są lekkostrawne i zawierają wiele soli mineralnych, witamin i mikroelementów.

„Rybia” oferta w sklepach najczęściej ogranicza się do jednej lodówki z kilkoma rodzajami filetów. Nawet ta skromna oferta pozwala jednak przyrządzić ciekawe danie. Pamiętajmy, że ryby mrożone mają tę zaletę, że przygotowuje się je bardzo szybko. Nie spowalaniają nas również dodatki, ponieważ użyta w przepisie mieszanka chińska to również mrożonka, którą wrzucamy na patelnię wprost z opakowania. Cena dania dla 2/3 osób ok. 20 zł.

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej (ok. 6 zł)
  • 300 g filetów rybnych (użyty filet z mintaja ok. 9 zł)
  • sok z cytryny
  • mąka do opanierowania
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • 20 ml sherry lub wiśniówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cukru
  • pieprz cayenne, sól, pieprz do smaku.

Filety rybne myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę wielkości ok. 3 cm.

Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety przez 5-6 min. na złotobrązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod przykryciem. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy rybę, wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir oraz mieszankę warzywną i obsmażamy ciągle mieszając. Akceptowalana jest wersja bez czosnku i imbiru – będzie mniej egzotyczna i mniej odświeżająca (zasługa imbiru).

Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne. Dolewamy wymieszane wcześniej składniki: sos sojowy, wiśniówkę, wodę, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cukru. Ponieważ sos będzie gęstniał ciągle mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.

Wkładamy na patelnię kawałki ryby i jeszcze chwilkę smażymy wszystko razem. Podajemy z ryżem.

Return