Przepisy
Data dodania: 27.06.2013
Obiad na szybko z soczewicy
Aż trudno uwierzyć, ale soczewica była uprawiana na ziemiach polskich już w neolicie i jest jednym z pięciu najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie!
Jako nacja jesteśmy doskonale przystosowani do jedzenia soczewicy. To jedna z naszych prastarych potraw i organizmy Polaków powinny z łatwością ją „rozpoznawać”. Jej ziarna zawierają dużo kwasu foliowego i witaminy B1. Dzięki temu doskonale wpisują się do menu kobiet w ciąży. Dodatkowo zawierają błonnik ułatwiający trawienie i wiele minerałów. W 2006 roku amerykański magazyn „Health” uznał soczewicę za jeden z pięciu najzdrowszych produktów na świecie. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj.
Skorzystałam z jeszcze innej zalety soczewicy – nie trzeba jej namaczać, jak np. grochu i gotuje się ją znacznie krócej. W ten sposób przyrządzenie soczewicy, w połączeniu z mrożoną mieszanką warzywną, pozwala na bardzo szybkie przygotowanie solidnego i oryginalnego obiadu.
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy
- 1 mała cebula
- 1,5 litra wody
- 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (użyłam mrożonej zupy grzybowej)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- majeranek, sól, pieprz do smaku
- parówki (użyłam parówek robionych z szynki, które zawierają 90% mięsa).
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym (nie przypala się tak jak zwykłe masło) lub na oleju. Soczewicę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aż nie będzie w niej białego osadu i dorzucamy do cebuli.
Podsmażamy razem ok. 3 minut i wlewamy gorącą wodę. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy mieszankę warzywną i gotujemy ok. 15 minut tak, aby wszystkie warzywa oraz soczewica były miękkie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Sól oraz pomidory wydłużają czas gotowania soczewicy. Dlatego dodajemy je na końcu.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowane wcześniej i pokrojone parówki.