Przepisy
Data dodania: 25.06.2013
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem feta
Postanowiłam przygotować zdrowszą i ciekawszą wersję tradycyjnych naleśników. Dlaczego zdrowszą? Ponieważ opartą na mące gryczanej, a ziarna gryki należą do jednych z najzdrowszych ziaren zbóż. Oferują dużo witamin z grupy B i potrzebnych organizmowi soli mineralnych. Obok kaszy gryczanej również mąka z gryki należy do grona najzdrowszych produktów żywnościowych. Gryka zawiera dużo rutyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Produkty gryczane zalecane są osobom, które mają problemy z hemoroidami, żylakami, cerą naczyńkową lub często krwawią z nosa. Mąkę gryczaną można stosować do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek i oczywiście do słynnych w kuchni rosyjskiej blinów.
Składniki (na ok. 8 szt. naleśników):
- 80 g mrożonego szpinaku
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia (ja używam oleju ryżowego gdyż ma wysoka temperaturę dymienia).
Nadzienie:
- 1 opakowanie sera feta
- ok. 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- papryka mielona, pieprz do smaku.
Wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto w konsystencji powinno być gęste i nieco kleiste (tym różni się od ciasta z mąki pszennej).
Do ciasta dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie miksujemy całość. Smażymy 1 niecałą chochelkę ciasta na 1 dużą patelnię.
Po usmażeniu układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy folią aby zmiękły . My w tym czasie możemy zająć się nadzieniem. Ser feta wykładamy do miseczki i ugniatamy widelcem ze śmietaną, papryką i pieprzem. Nie solimy! Tego typu ser jest już i tak wystarczająco słony. Możemy też dodać posiekanych ziół, np. szczypiorku i pietruszki.
Nadzienie rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w kopertę i… smacznego!