trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 14.01.2016

Pączki z jabłek

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy zjeść więcej niż jednego pączka w tłusty czwartek mamy propozycję: pączki z jabłek! Można ich zjeść wiele bez kalorycznych konsekwencji.

Pora: deser
Rodzaj dania: pączki
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 10 osób

Składniki:

Jabłka:
  • 10 małych jabłek winnych
  • ok. 10 łyżeczek twardego dżemu z żurawiny lub porzeczki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 120 g mąki
  • smalec do głębokiego smażenia (ok. 4 kostki na mały, wysoki rondelek)
  • cukier puder do oprószenia
  • lody waniliowe (wykorzystane Nordis Cadenza).


Jabłka myjemy i z jednej strony usuwamy gniazda nasienne zostawiając jednak „czapeczki” z ogonkami. Do tak powstałej kieszonki wkładamy łyżeczkę dżemu, który wcześniej mieszamy z miodem i posiekanymi orzechami. Dżemu nie może zbyt wiele. Inaczej podczas smażenia zacznie wyciekać z jabłek. Na wydrążone jabłka nakładamy „czapeczki”.



Białka jajek ubijamy na sztywno razem ze szczyptą soli. Dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.

Jabłka zanurzamy w cieście tak, aby dokładnie oblepiło owoc. Nalewamy ciasto na wierzch jabłka tak, aby wypełniło szczelinę między czapeczką, a resztą owocu.

Jabłka wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć jabłka w pozycji pionowej, aby całe były zanurzone w tłuszczu. Wtedy dżem z wnętrza nie wycieknie. Jabłka smażymy ok. 7-8 minut. Tłuszcz nie może być za gorący, gdyż ciasto się spali, a jabłka pozostaną niedopieczone. Pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem, przekrawamy na pół. Podajemy z gałką lodów waniliowych.

Więcej przepisów z lodami można znaleźć tutaj >>

< Powrót