trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 07.04.2016

Deser z ciasta drożdżowego, borówek amerykańskich i lodów

Co zrobić gdy zostanie nam trochę ciasta na pizzę lub drożdżowego? Otóż doskonałym rozwiązaniem są… desery lodowe, a w tym przypadku połączenie kuleczek z ciasta z gałkami lodów waniliowych i borówkami amerykańskimi. Dzięki wykorzystaniu składników z innego przepisu danie wpisuje się w kategorię szybkie desery.

Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: zapiekane owoce
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4-5 osób

Składniki:

  •     250 g borówek amerykańskich
  •     50 g cukru (lub ksylitolu)
  •     1 łyżka mąki lub skrobii ziemniaczanej
  •     1/2 łyżeczki cynamonu
  •     ok. 150 g surowego ciasta na pizzę/drożdżowego.
  •     po 1 gałce lodów waniliowych na porcję (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa).


Borówki płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski i dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i przesypujemy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.



Z ciasta formujemy wałek i kroimy na kawałki wielkości ok. 3 cm. Układamy je na borówkach w pewnej odległości od siebie i czekamy ok. 30 min. aż podrosną. Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 min. Kawałki ciasta urosną i powinny lekko się zrumienić. Deser nakładamy ciepły na talerzyki i do każdego dodajemy gałkę lodów.

Więcej przepisów z lodami można znaleźć tutaj >>

< Powrót