trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 28.10.2015

Makaron ze szpinakiem

Jedną z potraw po które bardzo często sięgają obecnie Polacy jest makaron ze szpinakiem. Nic dziwnego. To danie daje się przyrządzić ze składników kupowanych na zapas. Kiedy nie ma nic innego pod ręką z łatwością możemy sięgnąć do szafki po makaron, wyciągnąć z zamrażarki trochę szpinaku i zerwać parę listków bazylii z doniczki na kuchennym parapecie. Reszta istotnych składników również często znajduje się w kuchni, np. słoiczek z oliwkami, pomidory w oleju czy mała puszka tuńczyka w sosie własnym.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:
  • 250 g makaronu (świderki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietany 30% (płynnej)
  • 1 puszka (ok. 180 g) tuńczyka w sosie własnym
  • parę świeżych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku.


Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sitku. Makaron przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. Pomidory kroimy w paski, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, oliwki kroimy na plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy za pomocą widelca na mniejsze kawałki.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i podsmażamy czosnek przez ok. 1 minutę. Dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dorzucamy pomidory, oliwki i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron z 2 łyżkami wody z gotowania i całość podgrzewamy na małym ogniu jeszcze ok. 2 minut. Makaron zdejmujemy z patelni, rozkładamy na talerze, dodajemy tuńczyka i dekorujemy listkami bazylii.

< Powrót