trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 22.08.2015

Tarta czekoladowa ze śliwkami i lodami

Tarta czekoladowa ze śliwkami i lodami


Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja:6-8 osób

 

Składniki:

Ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
• 2 łyżki kakao
• szczypta soli
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko.

Nadzienie:
• 1 pomarańcza (najlepiej nie pryskana)
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki masła
• 1 płaska łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 600 g śliwek (wykorzystana odmiana Bluefre).

Sposób podania:

• bita śmietana i/lub lody śmietankowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).

Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, czekoladą i kakao. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając w tzw. międzyczasie 2 łyżki zimnej wody.

Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.

Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Robimy nadzienie: myjemy pomarańczę, sparzamy skórkę i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Paski siekamy w drobne igiełki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy miód, skórkę pomarańczową, rozmaryn i mieszamy.

Dodajemy umyte, wydrylowane i pokrojone w ósemki śliwki oraz 2 łyżki wody i mieszamy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Tak powstałe nadzienie rozkładamy na podpieczonym spodzie ciasta i pieczemy ok. 30 minut.

Śliwa domowa obejmuje liczne odmiany. Większość gatunków daje owoce soczyste i smaczne. Nadzienie w powyższym przepisie na tartę jest lekko kwaskowe i będzie się świetnie komponować ze słodką bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

 

Return