Przepisy
Data dodania: 03.08.2015
Sałatka z brokułów i pieczarek
Sałatka z brokułów i pieczarek
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: do 20 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
• 1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystano Nordis brokuły) lub 1 średni świeży brokuł
• 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
• 2 średnie ogórki kiszone
• 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
• 2 pełne łyżki majonezu
• pieprz do smaku.
Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy maksymalnie 5 minut (brokuły powinny być jędrne). Odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia.
Ogórki kroimy w małą kostkę, a pieczarki osączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Śmietanę mieszamy z majonezem tworząc sos. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem.
Sałatka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie pasuje do mięs pieczonych i grillowanych. Dobrze smakuje również jako samodzielna sałatka podana z grzankami.