trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 18.07.2015

Pyzy z masłem rozmarynowym

Pyzy z masłem rozmarynowym

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: do 10 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:
• 50 g masła klarowanego
• pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem), można też zastosować kluski lub kopytka
• 1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
• świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Wyjątkowo szybkie i sycące danie, którego przygotowanie rozpoczynamy od roztopienia na patelni masła i wrzucenia do niego oderwanych od łodygi listków rozmarynu.

Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.

Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z najdłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście, rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W powyższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.

 

Return