trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 22.05.2015

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 60
Porcja:6-8 osób

 

Składniki:

• ok. 800 g karkówki (może być więcej)
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 mały słoiczek chrzanu
• 100 g suszonych śliwek
• 150 g miękkiego masła
• 2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluskie śląskie).

Sos:

• 1/2 szklanki gorącej wody
• 200 ml słodkiej śmietany 30%
• 1 łyżeczka chrzanu tartego.

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.

Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.

Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.

Return