Przepisy
Data dodania: 16.03.2015
Kurczak korzenny
Wiosna za progiem, ale w marcu potrafi zawiać chłodem. Na rozgrzewkę najlepszy jest wtedy kurczak korzenny. Jedną z przypraw odpowiadających za korzenny smak w tym przepisie jest ziele angielskie. Nazwa nieco myląca, gdyż wiecznie zielone drzewo obsypane jagodami ziela rośnie w lasach deszczowych Ameryki Południowej i Środkowej.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 4 udka z kurczaka lub kaczki
- olej do smażenia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 150 ml białego wina (wytrawnego)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g mrożonej marchewki (Nordis Marchew kostka)
- ok. 25 czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku.
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy udka z kurczaka. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy na chwilę z rondla, do którego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa szklimy, a następnie wkładamy kurczaka.
Do całości wlewamy wino, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Na kwadrans przed końcem gotowania wsypujemy zmrożoną marchewkę, a 5 minut później oliwki. W efekcie gotowania mięso kurczaka powinno odchodzić od kości.