Przepisy
Data dodania: 12.03.2015
Rolada szpinakowa z łososiem
Poniższy przepis pozwala przygotować lekką przystawkę w formie eleganckiej rolady, czyli dania, które pod różnymi postaciami figuruje w jadłospisach wielu krajów europejskich, ale nie tylko. Rolady kojarzą nam sę najczęściej z mięsem, w które zawijane są warzywa, ser, owoce lub inne mięsa. Takie są, np. nasze zrazy, ukraińskie zawijaki, włoskie braciole, francuskie paupiette, niemieckie rouladen, czy w końcu japońskie sushi.
Pora: święta, wizyta gości
Rodzaj dania: przystawka
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: kilka osób
Składniki:
- 150 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
- 4 jajka
- 6 pełnych łyżek mąki
- 300 g serka twarogowego (kanapkowego)
- 100 g wędzonego łososia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku.
Zmrożony szpinak wrzucamy na wrzątek (ok. 3/4 szklanki) i gotujemy. Kiedy woda się zredukuje doprawiamy sola, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek.
Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na dużą blachę (ok. 35×40 cm), wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.
Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki.
Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy na plastry.