Przepisy
Data dodania: 09.03.2015
Jabłka w winie z lodami i czekoladą
Polskie jabłka zrobiły niespodziewanie zawrotną karierę w polityce. Może spowoduje to, że będziemy częściej sięgąć po te owoce. Szczególnie, że są jedynymi polskimi owocami, które możemy kupić świeże jeszcze teraz, na przednówku. W niniejszym przepisie jabłka stanowią bazę. Ale wykwintny smak deseru powstaje dzięki cierpkiej nucie wina doskonale komponującej się z delikatnymi lodami waniliowymi lub śmietankowymi i czekoladą.
Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: deser, owoce, lody
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
Do podania:
Jabłka myjemy i obieramy, wyjmujemy gniazda, np. za pomocą łyżeczki. Należy to robić ostrożnie, aby nie przedziurawić owocu. Czerwone wino wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy jabłka i gotujemy ok. 10-15 minut obracając na każdą stronę. Istotne, że jabłka stały się miękkie, ale nie rozgotowane.
Biszkopty kruszymy za pomocą woreczka i wałka.
Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z pokruszonymi biszkoptami.
Na patelni rozgrzewamy masło i prażymy na nim płatki migdałowe. Jabłka wyjmujemy z ciepłego wina i napełniamy mieszanką czekoladowo-biszkoptową. Wino przelewamy do mniejszego rondelka, dodajemy ok. 2 łyżek cukru i redukujemy. Powinno nam zostać ok 150 ml. Jabłka układamy na talerzach, polewamy winem, posypujemy płatkami migdałowymi. Dodajemy po gałce lodów, dekorujemy listkami melisy i posypujemy kakao.
Rodzaj dania: deser, owoce, lody
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 4 jabłka średniej wielkości
- 500 czerwonego wina
- 200 g czekolady z orzechami
- 50 g biszkoptów
- 1 łyżka masło
- garść płatków migdałowych.
Do podania:
- lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
- liście melisy
- kakao.
Jabłka myjemy i obieramy, wyjmujemy gniazda, np. za pomocą łyżeczki. Należy to robić ostrożnie, aby nie przedziurawić owocu. Czerwone wino wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy jabłka i gotujemy ok. 10-15 minut obracając na każdą stronę. Istotne, że jabłka stały się miękkie, ale nie rozgotowane.
Biszkopty kruszymy za pomocą woreczka i wałka.
Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z pokruszonymi biszkoptami.
Na patelni rozgrzewamy masło i prażymy na nim płatki migdałowe. Jabłka wyjmujemy z ciepłego wina i napełniamy mieszanką czekoladowo-biszkoptową. Wino przelewamy do mniejszego rondelka, dodajemy ok. 2 łyżek cukru i redukujemy. Powinno nam zostać ok 150 ml. Jabłka układamy na talerzach, polewamy winem, posypujemy płatkami migdałowymi. Dodajemy po gałce lodów, dekorujemy listkami melisy i posypujemy kakao.