Przepisy
Data dodania: 05.03.2015
Medaliony w sosie śmietanowym
Polędwicę wieprzową - jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego - przyrządza się stosunkowo łatwo. Jest to też mięso doskonale sprawdzające się jako podstawa niedzielnego obiadu. W tym przepisie, oprócz polędwicy, dużą rolę odgrywa sos śmietanowy, który doskonale pasuje do klusek śląskich.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
Do podania:
Kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy je na głębokiej patelni, z obu stron, szybko, na mocno rozgrzanym oleju (jeżeli będziemy smażyć zbyt długo, to mięso stanie się twarde).
Po zdjęciu polędwicy z patelni oprószamy ją solą i pieprzem i natychmiast wkładamy do ciepłego piekarnika (50 stopni), aby nie zdążyła wystygnąć.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy polędwicę. Oprószamy ją solą, pieprzem, gałką, mąką i mieszamy. Podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy gorący bulion. Hartujemy śmietanę i również wlewamy ją na patelnię. Dodajemy musztardę, całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 minut, uważając, aby sos się nie przypalił. Wlewamy zalewę spod ogórków, pokrojone w kostkę ogórki, ponownie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dokładamy medaliony i, razem z kluskami, dzielimy na porcje.
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 200 g cebuli
- 100 g ogórków konserwowych
- pół szklanki zalewy spod ogórków
- 1,5 łyżki mąki
- 500 ml bulionu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 duża łyżka musztardy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
Kluski śląskie (wykorzystane Nordis Kluski śląskie)
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Smażymy je na głębokiej patelni, z obu stron, szybko, na mocno rozgrzanym oleju (jeżeli będziemy smażyć zbyt długo, to mięso stanie się twarde).
Po zdjęciu polędwicy z patelni oprószamy ją solą i pieprzem i natychmiast wkładamy do ciepłego piekarnika (50 stopni), aby nie zdążyła wystygnąć.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy polędwicę. Oprószamy ją solą, pieprzem, gałką, mąką i mieszamy. Podsmażamy jeszcze chwilę i wlewamy gorący bulion. Hartujemy śmietanę i również wlewamy ją na patelnię. Dodajemy musztardę, całość mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 3 minut, uważając, aby sos się nie przypalił. Wlewamy zalewę spod ogórków, pokrojone w kostkę ogórki, ponownie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dokładamy medaliony i, razem z kluskami, dzielimy na porcje.