Przepisy
Data dodania: 16.02.2015
Pesto pietruszkowe do kopytek i makaronów
Pesto pozwola uatrakcyjnić proste składniki potrawy jak makaron czy kopytka, przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy. Tradycyjne pesto robi się ze świeżych liści bazylii, ale w Polsce możemy sięgnąć po pietruszkę – zieleninę bliższą naszej tradycyjnej kuchni. Efekt: pesto o niezwykłym, głębokim smaku, który wielu może przypaść do gustu bardziej, niż klasyczne pesto.
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 2-3 osoby
Składniki:
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek z dyni
- 1/2 małego ząbka czosnku
- skórka starta z 1 limonki
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z limonki
- 9 dużych łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki tartego parmezanu/corregio/grana padano/sera cheddar
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
makaron/gnocchi/kopytka (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane)
Pietruszkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i grubo siekamy. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w wysokiej szklance i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli składniki nie chcą się miksować, oznacza to, że jest za mało oliwy i należy dolać jej więcej. Pesto mieszamy z kopytkami lub makaronem.