Przepisy
Data dodania: 06.02.2015
Kalafior w sosie serowo-orzechowym
Sos serowo-orzechowy to odmiana sosu serowego, która świetnie pasuje zarówno do warzyw, jak i do mięs. W tym przepisie występuje z kalafiorem – chyba jedynym warzywem zapisanym w annałach matematyki. Kalafior jest bowiem naturalnym potwierdzeniem teorii fraktali: każda różyczka kalafiora wygląda podobnie jak cały kalafior, a kształt różyczki powtarzają jej elementy składowe – i tak w nieskończoność.
Pora: obiad
Rodzaj dania: przystawka, dodatek, sałatka
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystane Nordis kalafior)
- ćwiartka główki kapusty
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (wykorzystana mąka orkiszowa z pełnego przemiału)
- 500 ml mleka
- 80 g startego sera cheddar
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Zmrożonego kalafiora wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Kapustę grubo szatkujemy i również gotujemy do miękkości. Warzywa odcedzamy i układamy w salaterce.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Wlewamy mleko i mieszamy trzepaczką, co pozwoli zapobiec tworzeniu się grudek w sosie. Dokładamy orzechy, ser i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem polewamy warzywa i od razu podajemy.