trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 05.01.2015

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynka parmeńską

Niniejszy przepis wymaga niewiele pracy, a także ma tę zaletę, że sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Ponadto, daje dużo przestrzeni do eksperymentowania z mrożonymi dodatkami. W tym wypadku zastosowane zostały brokuły, ale można śmiało wypróbować inne mrożone warzywa, zależnie od preferencji smakowych, czy zawartości zamrażarki.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcja: 4 osóby

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
250 ml śmietany 30%
100 g szynki parmeńskiej
100 g żółtego sera
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na cienkie plastry. Na głębokiej patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy śmietaną. Wkładamy plastry ziemniaków, mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż śmietana się zagęści.

Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody na na ok. 5 minut i odcedzamy.

Do wysmarowanej masłem lub olejem formy do zapiekania przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Do zapiekanki wkładamy różyczki brokuła, porwane w palcach na mniejsze kawałki plastry szynki parmeńskiej, całość posypujemy startym serem.

Zapiekamy jeszcze 15 minut.

Return