trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 22.12.2014

Roladki z szynki w galarecie

Po wigilijnej rozpuście przyjemnie jest zjeść coś bardziej lekkostrawnego. Jednak bożonarodzeniowe śniadanie powinno być tak smaczne, jak sama Wigilia. Roladki z szynki w galarecie z warzywami to pyszny, ale i ostry dodatek lub zakąska.

Pora: śniadanie
Rodzaj dania: przystawka, dodatek
Czas przygotowania: do 40 minut
Porcja: 3 – 7 osób

Składniki:

Roladki:

8 plastrów dużej szynki lub 14 mniejszej
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki majonezu
5 łyżeczek chrzanu tartego
szczypiorek lub szczypior od dymki.

Zalewa:

300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (chudego)
10 g żelatyny
150 g mrożonej marchewki z groszkiem (wykorzystane Nordis Marchewka z groszkiem)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku.

Robimy roladki:

Jajka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie mieszamy z majonezem, chrzanem i posiekanym szczypiorkiem. Każdy z plastrów dużej szynki przekrawamy na pół, nakładamy część farszu i zwijamy w rożek. Układamy rozetę na dużym, okrągłym talerzu.

Robimy zalewę:

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wrzucamy zmrożoną marchewkę z groszkiem i gotujemy przez parę minut do miękkości warzyw. Zalewę doprawiamy solą i pieprzem, a warzywa odcedzamy na sitku. Do żelatyny wlewamy ok. 3 łyżki zimnej wody, a następnie dodajemy ją do wrzącego bulionu i dokładnie mieszamy. Kiedy bulion ostygnie, zalewamy nim roladki, za pomocą łyżki dodajemy warzywa i odstawiamy talerz do lodówki, aż galareta stężeje.

Return