trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 28.11.2014

Zielone ciasto szpinakowe

Dzieci zazwyczaj nie chcą jeść szpinaku w formie w jakiej się go zazwyczaj przygotowuje, tzn. jako dodatek do obiadu, na ciepło z czosnkiem. Jak zatem przemycić dzieciom zdrowy szpinak? Można je zaintrygować ciastem na bazie szpinaku o soczysto-zielonym kolorze. Ciasto jest też ciekawą propozycją na wszelkiego rodzaju wydarzenia towarzyskie.

Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Porcja: ok. 8 osób

  Składniki:

Ciasto:

250 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis szpinak)
1/2 szklanki bezsmakowego oleju (wykorzystany olej ryżowy)
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

500 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone lub ricotty
cukier puder do smaku

Do dekoracji:

2 kiwi
1 mango

Robimy ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka myjemy, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po 1 żółtku, a następnie olej i szpinak.

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W międzyczasie robimy krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby łatwo się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do poziomu słodkości odpowiedniego dla siebie. Kremówkę mieszamy z mascarpone i chwile miksujemy, aż masa będzie gładka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół. Łatwiej będzie nam to zrobić za pomocą nitki. Kremem smarujemy dolną część ciasta i jego wierzch.

Dekorujemy kiwi i mango pokrojonymi w kostkę. Możemy również nasączyć płaty ciasta roztworem zrobionym z łyżeczki wódki i pół szklanki wody. Ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne.

Return