trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 14.11.2014

Ciasto bolognese

Tak, czasem zdarza się w kuchni błąd. Czy to oznacza, że jedzenie musi powędrować do kosza? Jeśli zostaniemy, np. obdarzeni rozgotowanym, bezkształtnym makaronem możemy przy odrobinie zachodu zamienić go w… ciasto w formę ciasta. Oczywiście, możemy też całkowicie świadomie użyć do tego celu nierozgotowanego makaronu, np. penne, kolanek, czy świderków. Danie jest podobne w smaku do spaghetti bolognese, ale do przygotowania tego „ciasta” makaron typu spaghetti jest nieprzydatny.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Porcja: 4 osoby

Składniki:

150 g wędzonego boczku
1 opakowanie włoszczyzny, np. Nordis Włoszczyzna krojona w paski (450g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
500 g mięsa mielonego
250 g makaronu (ugotowanego lub rozgotowanego)
4 jajka
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
400 ml passaty
2 pomidory
100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
sól, pieprz do smaku.

Cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone oraz włoszczyznę, mieszamy i całość dalej podsmażamy przez ok. 5 minut.

Dokładamy przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. Wlewamy passatę, pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami.

W dużej, szerokiej misce mieszamy makaron z sosem i masą jajeczną.

Całość przekładamy do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po wystudzeniu (inaczej „ciasto” nam się rozpadnie).

Return