trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 23.10.2014

Sos śmietanowy z jarmużem i płatkami chili do kopytek i pierogów

Jarmuż to zdecydowanie mało popularne w Polsce warzywo. A szkoda – nie dość, że zawiera wiele wartości odżywczych, to posiada pewną, rzadko spotykaną u roślin zaletę- jest on odporny na mrozy i zachowuje swoje właściwości, jak i zielony kolor, również pod śniegiem. Jarmuż można wykorzystywać jako alternatywę szpinaku tak, jak w przezentowanym przepisie na pikantny sos do kopytek lub pierogów.

Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek, sos
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2 – 3 osoby

Składniki:
1 ząbek czosnku
olej lub oliwa do smażenia
500 ml śmietany 30%
4-5 liści jarmużu
płatki chili, sól do smaku.

Do podania:
1 opakowanie kopytek (wykorzystano Nordis Kopytka ziemniaczane).
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy ok. 30 s cały czas mieszając i wlewamy śmietanę. Gotujemy przez ok. 5 minut i dodajemy umyte i porwane na kawałki listki jarmużu (twardą część łodygi wyrzucamy).
Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje, a jarmuż zmięknie. Może to potrwać od 5 do 10 minut. Sos doprawiamy płatkami chili i ewentualnie solą do smaku. Kopytka ugotowane według przepisu na opakowaniu rozkładamy na talerze i polewamy gotowym sosem.

Return