trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.09.2014

Kartoflowa zupa krem

Ziemniak, nieodłączny element polskiej kuchni, wywodzi się z Andów i został sprowadzony do Europy dopiero w XVI w. Obecnie istnieje ok. tysiąca różnych odmian ziemniaka. Wszystkie mają swojego praprzodka w postaci gatunku hodowanego w Peru od 7 tysięcy lat. Nim podbił Stary Kontynent ziemniak musiał pokonać opór w postaci silnej niechęci wobec nowinki zza oceanu. Na przykład twierdzono, że zjedzenie bulwy ziemniaka powoduje trąd. Kto dziś o tym pamięta gotując pyszną kartoflankę?

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcja: 4-5 osób

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany 30%
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu za słoika
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, przyprawa warzywna do rosołu (najlepiej bez glutaminianu sodu).

Do podania:
4-5 rzodkiewek
4-5 plastrów szynki
ćwierć pęczka szczypiorku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i dusimy przez chwilę czosnek z cebulą. Dodajemy kawałki ziemniaków, mieszamy i przez chwilę dusimy.
Wlewamy 1 i 1/4 litra wrzącej wody, śmietanę i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy dodajemy chrzan i wszystko razem blendujemy. Wrzucamy zmrożoną marchewkę, przyprawę do rosołu i gotujemy ok. 5 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Podajemy z plastrem szynki, plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.

Return