trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 09.10.2014

Bezglutenowe zielone naleśniki

Mąka z pestek dyni ma ciekawy, jasnozielony kolor. Podobną barwę będą miały potrawy, które z niej zrobimy. A może ich być wiele, gdyż mąka z pestek dyni świetnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ciast, naleśników, koktajli, czy jako zagęstnik zup i sosów. Co istotne, to również doskonały bezglutenowy zamiennik panierki do kotletów.
W przepisie mąka z pestek dyni jest składnikiem słodkich naleśników. Ponieważ nie zawiera glutenu, należy dodać do niej trochę mąki ziemniaczanej, żeby „skleić” strukturę naleśników. Nadzienie z kwaśnych jabłek świetnie komponuje się smakowo z bitą śmietana lub lodami śmietankowymi.

Pora: deser/kolacja
Rodzaj dania: naleśniki
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2 osoby (ok. 12 naleśników)


Składniki:
Ciasto:
4 jajka
4 łyżki mąki z pestek dyni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka cukru
pół płaskiej łyżeczki soli
olej do smażenia (wykorzystano olej ryżowy).

Nadzienie:
2-3 jabłka
2 gruszki
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
limonka.
Do podania:
lody śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa)


Robimy ciasto: jajka ubijamy z cukrem, wlewamy zagęszczone mleko, dodajemy obie mąki i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i smażymy pojedyncze placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Robimy nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, wlewamy miód i sok wyciśnięty z połowy limonki.
Owoce dusimy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
Gotowe nadzienie rozkładamy na naleśnikach i składamy je w trójkąty. Układamy na talerzach i dodajemy po 2 gałki lodów śmietankowych, oprószając je skórką startą z limonki.

Return