Przepisy
Data dodania: 18.09.2014
Sałatka z brokuła i pieczarek
Sałatka jest bardzo szybka i posta w przygotowaniu. Świetnie pasuje do mięs pieczonych i grilowanych. Dobrze smakuje również jako samodzielna sałatka podana z grzankami.
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: do 20 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystano Nordis brokuły) lub 1 średni świeży brokuł
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
2 średnie ogórki kiszone
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
2 pełne łyżki majonezu
pieprz do smaku.
Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy maksymalnie 5 minut (brokuły powinny być jędrne). Odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia.
Ogórki kroimy w małą kostkę, a pieczarki osączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Śmietanę mieszamy z majonezem tworząc sos. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem.