trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 25.08.2014

Pyzy, kluski, kopytka z masłem rozmarynowym

Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z nadłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście, rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W poniższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.


Pora: obiad
Rodzaj dania: dodatek
Czas przygotowania: do 10 minut
Porcja: 2 osoby

Składniki:
50 g masła klarowanego
pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem)
1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
świeżo mielony pieprz i sól do smaku.

Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego oderwane od łodygi listki rozmarynu.
Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.

Return