trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 02.09.2014

Makaron z kalafiorem

Makaron z kalafiorem to danie bardzo proste, ale nie jest banalne. Kalafior przesiąknięty smakiem i aromatem orientalnych przypraw daje bardzo ciekawe wrażenia smakowe. Zaletą tego przepisu jest też możliwość bardzo szybkiego przygotowania.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby

Składniki:
250 g makaronu (świderki, muszelki)
450 g kalafiora świeżego lub mrożonego (wykorzystany Kalafior Nordis)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki wrzątku
olej do smażenia
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
1/2 pęczka szczypiorku.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy wprost do głębokiej patelni, na lekko rozgrzany olej i delikatnie rumienimy. Dokładamy koncentrat pomidorowy, zioła, różyczki kalafiora i przez chwilę podsmażamy.

Dolewamy wrzątek, doprawiamy solą i pieprzem oraz dusimy kalafior do miękkości (lecz także chrupkości), od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente, odcedzamy i dzielimy na porcje. Na każda porcję makaronu wykładamy porcję kalafiora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość możemy skropić oliwą.

 

Return