Przepisy
Data dodania: 12.09.2014
Kremowy makaron z groszkiem i łososiem
Groszek cukrowy to odmiana grochu, która doskonale poddaje się mrożeniu. W tej postaci zachowuje swój świeży, zielony kolor. Danie przyrządzone z mrożonego groszku wygląda bardziej smakowicie, niż zrobione na bazie groszku z puszki.
Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 filet (100 g) łososia wędzonego na zimno
400 g makaronu rurki, świderki lub muszelki
200 g zielonego groszku (wykorzystany Nordis groszek zielony)
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki bulionu lub gorącej wody
2 długie gałązki rozmarynu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. FIlet z łososia rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki. Groszek wsypujemy na ok. 1 minutę do gotującej się wody, aby się rozmroził i natychmiast przekładamy do zimnej. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój piękny, jasnozielony kolor. Na patelnię wlewamy śmietanę, wodę lub bulion i wrzucamy fragmentu filetu z łososia, listki rozmarynu, gałkę i dusimy ok. 2 minuty.