trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 09.09.2014

Karczek nadziewany śliwkami i chrzanem z kluskami śląskimi

Bywają dni, że nasz organizm potrzebuje większej ilości energii, szczególnie jeśli pracujemy fizycznie. Do zaspokojenia zapotrzebowania kalorycznego doskonale nadają się plastry karczku podane do obiadu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi. W poniższym przepisie chrzan został ożeniony ze śliwką, aby uatrakcyjnić smak karkówki.

Jak wiele dodatków chrzan rozpoczął karierę jako specyfik leczniczy. Powoli, z uwagi na walory smakowe, zaczął być stosowany jako dodatek do potraw. Pierwsze informacje o zastosowaniu chrzanu w kuchni pochodzą z XV w. Używany był w Niemczech i Danii do przyprawiania sosu rybnego. Ale to w Anglii zaczął być stosowany jako dodatek do pieczeni wołowej.

 

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 15 minut
Czas pieczenia: 60
Porcja: 6-8 osób

Składniki:

ok. 800 g karkówki (może być więcej)
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonego majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki soli
1 mały słoiczek chrzanu
100 g suszonych śliwek
150 g miękkiego masła
2 opakowania klusek śląskich (wykorzystane Nordis Kluskie śląskie).

Sos:
1/2 szklanki gorącej wody
200 ml słodkiej śmietany 30%
1 łyżeczka chrzanu tartego.

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy za pomocą noża kieszonkę uważając, aby nie przekłuć jej dna. Chrzan odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masłem i suszonymi śliwkami. Karkówkę nadziewamy aż zużyjemy cały farsz i zamykamy kieszonkę za pomocą szpilek do rolad lub wykałaczek.

Majeranek, pieprz i sól mieszamy z olejem i nacieramy mięso tak, aby nie wypadł farsz. Karkówkę wkładamy do rękawa zostawiając trochę miejsca po bokach mięsa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Po upieczeniu pozostanie nam w rękawie sos, który przelewamy do rondelka. Dolewamy do niego ok. pół szklanki gorącej wody, śmietanę, chrzan i gotujemy na małym ogniu dopóki sos się nie zagęści.

Po ostygnięciu karkówki kroimy ją na plastry i podajemy z sosem.

 

Return