trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 04.08.2014

Deser lodowy z placuszkami bananowymi

Placuszki bananowe są tak pyszne, że można je jeść pasjami solo, jak i w towarzystwie innych dodatków. W niniejszym przepisie dodaliśmy owoce leśne i lody, które latem są mile widziane na stole.


  • Pora: deser
  • Rodzaj dania: placki
  • Czas przygotowania: do 15 minut
  • Porcja: 2 osoby

Składniki:

  •     1 banan
  •     1 żółtko
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     olej do smażenia.

Do podania:

  •     kilka gałek lodów najlepiej waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
  •     owoce jagodowe (wykorzystane jagody, borówki amerykańskie, maliny)
  •     syrop cukrowy.

Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę obranego i pokrojonego banana, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy niewielkie placuszki (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).

Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.

Owoce myjemy pod bieżącą wodą, a najlepiej sparzamy; szczególnie jagody. Na talerzyki lub miseczki wykładamy gałki lodów (2 gałki na 1 porcję), przykrywamy placuszkiem, obsypujemy owocami i polewamy syropem cukrowym.

Return