Przepisy
Data dodania: 04.08.2014
Deser lodowy z placuszkami bananowymi
Placuszki bananowe są tak pyszne, że można je jeść pasjami solo, jak i w towarzystwie innych dodatków. W niniejszym przepisie dodaliśmy owoce leśne i lody, które latem są mile widziane na stole.
- Pora: deser
- Rodzaj dania: placki
- Czas przygotowania: do 15 minut
- Porcja: 2 osoby
Składniki:
- 1 banan
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia.
Do podania:
- kilka gałek lodów najlepiej waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
- owoce jagodowe (wykorzystane jagody, borówki amerykańskie, maliny)
- syrop cukrowy.
Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę obranego i pokrojonego banana, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy niewielkie placuszki (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce myjemy pod bieżącą wodą, a najlepiej sparzamy; szczególnie jagody. Na talerzyki lub miseczki wykładamy gałki lodów (2 gałki na 1 porcję), przykrywamy placuszkiem, obsypujemy owocami i polewamy syropem cukrowym.