trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.07.2014

Sos jagodowy do kopytek

Czerwiec i lipiec to miesiące obfitujące w jagody. Sezon na jagody kończy się szybko i warto korzystać z tanich jagód. Sos z jagód to doskonały dodatek do naleśników, klusek, pierogów ryżu czy makaronu. W poniższym przepisie towarzyszą mu korzenne przyprawy: cynamon i kardamon, które świetnie podkreślają smak czarnych jagód.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 4 osoby

Składniki:

  •     2 opakowania klusek po 450 g (wykorzystane Nordis kopytka ziemniaczane)
  •     250 g jagód
  •     2 łyżki cukru
  •     1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  •     1 szklanka mleka
  •     pół szklanki gęstej śmietany
  •     1 łyżeczka cukru wanilinowego
  •     cynamon, kardamon do smaku.

Sos jagodowy do kopytek_01a

Jagody myjemy pod bieżącą wodą – nie musimy ich sparzać, ponieważ będę dalej gotowane. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak przygotowanego syropu wsypujemy jagody. Całość mieszamy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Do musu dodajemy cynamon, kardamon, cukier wanilinowy i mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się krupy i mieszamy z musem jagodowym.

W międzyczasie gotujemy kopytka. Do 2-3 litrów osolonej i wrzącej wody wrzucamy pojedynczo zamrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia kopytek na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcje i polewamy ciepłym lub zimnym sosem.

Return