trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 23.07.2014

Spaghetti z groszkiem, boczkiem i pomidorkami koktajlowymi

Podobno zielonym groszkiem zajadał się król Ludwik XVI, który nie wyobrażał sobie dania bez tego warzywa. Nic dziwnego – słodycz groszku cukrowego jest niezrównana. Jednak po zebraniu groszek dość szybko traci swój słodki smak. Jeśli mamy groszek w ogródku najlepiej zrywać tylko tyle, ile potrzebujemy w danej chwili. Chyba, że dysponujemy zamrażarką. Groszek doskonale poddaje się procesowi mrożenia i można go przechowywać w takim stanie przez wiele miesięcy.

Składniki (4 porcje):

  •     400 g makaronu spaghetti
  •     150 g wędzonego boczku
  •     150 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystano Nordis Groszek zielony)
  •     4 ząbki czosnku
  •     garść pomidorków koktajlowych
  •     oliwa
  •     starty parmezan, corregio lub grana padano i kilka listków świeżej bazylii
  •     sól do smaku.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente, pomidorki płukamy i kroimy na połówki.

Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na głębokiej patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i podsmażamy ok. 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy zmrożony groszek i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Mieszamy wszystkie składniki i podgrzewamy, aż groszek będzie miękki. Patelnie zestawiamy z ognia i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i skrapiamy oliwą. Porcje wykładamy na talerze i dekorujemy tartym parmezanem i listkami bazylii.

Return