trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 17.07.2014

Zupa krem z cukinii i brokułów

Mielone nasiona kolendry są jednym ze składników mieszanki curry, a jej liście są jedną z podstawowych przypraw kuchni azjatyckich. Pomimo, że bardzo często stosuje się je jako dodatek do pierniczków, kruchych ciasteczek, a także szarlotki, to nasiona kolendry mogą być również składnikiem nadającym niepowtarzalny smak zupie z cukinii.

Składniki (2-3 porcje):

  •     2 średniej wielkości cukinie
  •     250 g brokułów świeżych lub mrożonych (wykorzystano Nordis brokuły)
  •     1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
  •     olej lub oliwa do smażenia (wykorzystano olej ryżowy)
  •     sól i świeżo mielony pieprz.

Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cukinie, różyczki brokuła i kolendrę.

Podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 4 minuty i zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda tylko zakryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z kozim serkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem

Return