trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 09.07.2014

Kawa mrożona z jagodami i lodami waniliowymi

Podczas upałów świetnie obudzi nas kawa z lodami. Dodanie do niej garści jagód sprawi, że będzie miała niespotykany kolor. Smak i wygląd takiej kawy zaskoczy każdego z gości, którego zaprosimy na pogaduszki. Przy okazji przypominamy, że spożywanie jagód może zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL), co zmniejsza zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych.

Składnik (3-4 porcje):

  •     250 ml śmietanki kremówki
  •     300 ml mleka
  •     300 ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej (3 płaskie łyżeczki kawy)
  •     1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  •     2 kostki mlecznej czekolady
  •     100 g jagód
  •     kilka łodyżek świeżej mięty (do napoju i do dekoracji)
  •     4 gałki/łyżki lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe).

Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną należe zetrzeć, np. na tarce.

Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody, 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników.

Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić.

Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty.

Return