Przepisy
Data dodania: 09.07.2014
Kawa mrożona z jagodami i lodami waniliowymi
Podczas upałów świetnie obudzi nas kawa z lodami. Dodanie do niej garści jagód sprawi, że będzie miała niespotykany kolor. Smak i wygląd takiej kawy zaskoczy każdego z gości, którego zaprosimy na pogaduszki. Przy okazji przypominamy, że spożywanie jagód może zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL), co zmniejsza zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych.
Składnik (3-4 porcje):
Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną należe zetrzeć, np. na tarce.
Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody, 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników.
Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić.
Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty.



- 250 ml śmietanki kremówki
- 300 ml mleka
- 300 ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej (3 płaskie łyżeczki kawy)
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 2 kostki mlecznej czekolady
- 100 g jagód
- kilka łodyżek świeżej mięty (do napoju i do dekoracji)
- 4 gałki/łyżki lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe).
Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną należe zetrzeć, np. na tarce.
Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody, 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników.
Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić.
Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty.