Przepisy
Data dodania: 07.07.2014
Sałatka ze szpinaku, brokuła, truskawek i sera koziego
Truskawka jest świetnym surowcem na przetwory i desery. Ale warto sprawdzić jak świeże truskawki sprawdzają się w codziennej kuchni, ponieważ w asyście odpowiednich składników w sałatkach smakują wręcz elektryzująco.
Truskawka to w ogóle jeden z bardziej zadziwiających tworów natury. Ten niewielki owoc zawiera w sobie całą listę prozdrowotnych składników, m.in. bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu i trawienie białek. Zawarte w truskawce witaminy z grupy B i magnez sprawiają, że działa ona antydepresyjnie. A to tylko część potencjału tego smakowitego owocu, który tak pięknie rośnie w Polsce.
- 150 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły)
- 150 g truskawek
- 4 garście szpinaku
- 2 plasterki sera koziego w plastrach
- 2 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich.
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- sól, pieprz.
Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy parę minut tak, aby były jędrne. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak i brokuły płuczemy, ser kosi kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek wraz z siekanymi orzechami, aż się lekko zarumieni.
Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy razem. Do salaterek lub głębokich talerzy wkładamy liście szpinaku, brokuła podzielonego na małe różyczki, truskawki pokrojone w plastry i kosi ser. Całość posypujemy zrumienionym czosnkiem, orzechami i polewamy sosem winegret.