trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 30.06.2014

Tarta z jagodami

Owoce jagody zawierają antocyjany, których pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm wielokrotnie już udowadniano i opisano. Niestety, antocyjany, nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka. Właśnie z tego powodu trzeba stale dostarczać je do naszego organizmu, np. pod postacią jagód. Sezon na te piękne i smaczne owoce jest krótki. Dlatego warto szybko skorzystać z tego smakowitego zalecenia i przygotować tartę z jagodami, najlepiej podaną z gałką lodów waniliowych.

Składniki na ciasto:

  •     120 g zimnego masła
  •     70 g cukru
  •     1 jajo
  •     3 łyżki oleju
  •     250 g mąki pszennej
  •     sól.


Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 400 g jagód + 3 łyżki cukru.


Do podania:

  •     lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  •     łyżka świeżych jagód.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.


Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:
 

W miseczce należy połączyć mielone migdały z cukrem i roztopionym masłem, a jagody zasypać 3 łyżkami cukru.

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble. Mieszankę z migdałami wykładamy na tak przygotowany spód i posypujemy jagodami.

Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy je i kroimy na paski. Układamy je przeplatając ze sobą, a końce przyklejamy do brzegów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.

Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych i posypać świeżymi jagodami.

Return