trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 16.06.2014

Spaghetti ze szpinakiem, boczkiem i kurkami

Polscy grzybiarze w tym roku wyjątkowo licznie wysypali się na pobocza tras szybkiego ruchu oferując kurki - jedne z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Korzystając z wysypu kurek możemy przyrządzić pachnące lasem spaghetti. I nie musimy się martwić, że grzyby zostaną wyzbierane i zabraknie ich w przyszłym sezonie. Okazuje się, że zbieranie kurek wcale nie wpływa na ich liczebność. Zbadali to naukowcy z Holandii. W lasach regularnie penetrowanych przez grzybiarzy było tyle samo kurek, ile na obszarach kontrolnych, których zbieracze nie odwiedzali.

Składniki (3 porcje):

  •     1 średnia cebula
  •     150 g wędzonego boczku
  •     garść kurek
  •     200 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
  •     150 ml śmietany 30%
  •     300 g makaronu spaghetti
  •     sól i pieprz do smaku.

Kurki płukamy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni w odrobinie oleju (dzięki temu tłuszcz łatwiej się wytopi). Gdy boczek będzie rumiany dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Dodajemy kurki i podsmażamy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak i znowu podsmażamy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlewamy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę dusimy całość pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.

Return