trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 09.06.2014

Tarta z rabarbarem

Tarta, jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, daje się łatwo zaadaptować do polskich warunków. Szczególnie smaczna powstaje z połączenia z typowo polskim dodatkiem jakim jest rabarbar. A podana z lodami waniliowymi jest wybornym finałem rodzinnego obiadu.

Składniki na ciasto:

  •     120 g zimnego masła
  •     70 g cukru
  •     1 jajo
  •     3 łyżki oleju
  •     250 g mąki pszennej
  •     sól.

Składniki na nadzienie:

  •     0,5 kg rabarbaru
  •     100 g cukru
  •     1 pomarańcza
  •     4 łyżki dżemu truskawkowego
  •     1 cukier wanilinowy
  •     1 łyżeczka cynamonu.

Do podania:

  •     lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  •     cukier puder.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około 45 minut do zamrażarki.

Przygotowanie nadzienia:

Rabarbar myjemy, kroimy na ok. 3 cm kawałki i wkładamy je do dużego garnka. Dodajemy cukier, wyciśnięty sok z pomarańczy, dżem, cukier wanilinowy i cynamon.

Całość mieszamy i na małym ogniu gotujemy dopóki nadzienie nie zgęstnieje (rabarbar całkowicie się rozpadnie).

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Większą część ciasta ścieramy za pomocą tarki o dużych oczkach wprost na formę.

Ciastem wyklejamy spód i boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble.

Nadzienie z rabarbaru wykładamy na spód tarty, a na wierzch ścieramy na tarce mniejszą część ciasta.


Tartę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) piekarnika na 55 minut.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych.

Return