Przepisy
Data dodania: 29.05.2014
Sorbet marchewkowo-pomarańczowy
Skąd wzięły się mini marchewki? Pierwsze „stworzył” w połowie lat 80. ubiegłego wieku rolnik, który nie godził się na odrzucanie w skupie ok. 30 proc. marchewek, ponieważ nie miały odpowiedniego kształtu. Farmer „wystrugał” mini marchewki za pomocą obieraczki do ziemniaków. Każda z nich miała taki sam kształt, więc na skupie nie można było ich odrzucić. Obecnie mini marchewki obierane są maszynowo i mają charakterystyczny, powtarzalny kształt. W przypadku mrożonych, zaraz po zebraniu, umyciu i obraniu, trafiają do przyśpieszonego, tunelowego mrożenia, które pozwala zachować ich wartości odżywcze.
- 150 g marchewek Nordis mini
- 2 średnie pomarańcze
- ok. 50 ml wody mineralnej niegazowanej
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie).
Do blendera wlewamy sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, wodę, wrzucamy mrożone marchewki mini, łyżkę miodu i całość miksujemy, aż marchewki będą całkowicie rozdrobnione.