trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 26.05.2014

Jajecznica w grzance

Jak urozmaicić jajecznicę, najbardziej powtarzalne danie świata? Potrzebna do tego jest szklanka, nieco chleba i trochę mrożonej włoszczyzny, np. takiej która została nam dnie torebki z mrożonką. Reszta to już gra naszej wyobraźni, ponieważ smak takiego śniadania lub kolacji daje się łatwo modyfikować na wiele sposobów, zależnie od naszej fantazji kulinarnej.

Składniki (4 kromki):

  •     4 kromki pieczywa (wykorzystano pieczywo pełnoziarniste)
  •     2 jajka
  •     100 g mieszanki warzywnej (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  •     1/2 łyżeczki mielonej papryki
  •     świeże listki bazylii i kolendry
  •     4 plasterki boczku
  •     sól i pieprz do smaku.

Kromki chleba układamy na deseczce i za pomocą małej szklanki lub słoiczka wycinamy w ich środkach koła.

Zmrożoną mieszankę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok. 2 minuty.

Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy podsmażoną mieszankę warzywną, posiekane liście bazylii i kolendry, sól, pieprz, czerwoną paprykę i całość mieszamy. Oczywiście z przyprawami możemy eksperymentować dla osiągnięcie najbardziej odpowiadającego smaku.

Na patelni układamy kromki i wlewamy masę jajeczną do otworów wyciętych w kromkach chleba. Podsmażamy z jednej strony. Kiedy jajko się zetnie przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Każdą porcję warto podać z podsmażonym plastrem bekonu.

Return