Przepisy
Data dodania: 26.05.2014
Jajecznica w grzance
Jak urozmaicić jajecznicę, najbardziej powtarzalne danie świata? Potrzebna do tego jest szklanka, nieco chleba i trochę mrożonej włoszczyzny, np. takiej która została nam dnie torebki z mrożonką. Reszta to już gra naszej wyobraźni, ponieważ smak takiego śniadania lub kolacji daje się łatwo modyfikować na wiele sposobów, zależnie od naszej fantazji kulinarnej.
Składniki (4 kromki):
Kromki chleba układamy na deseczce i za pomocą małej szklanki lub słoiczka wycinamy w ich środkach koła.
Zmrożoną mieszankę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok. 2 minuty.
Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy podsmażoną mieszankę warzywną, posiekane liście bazylii i kolendry, sól, pieprz, czerwoną paprykę i całość mieszamy. Oczywiście z przyprawami możemy eksperymentować dla osiągnięcie najbardziej odpowiadającego smaku.
Na patelni układamy kromki i wlewamy masę jajeczną do otworów wyciętych w kromkach chleba. Podsmażamy z jednej strony. Kiedy jajko się zetnie przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Każdą porcję warto podać z podsmażonym plastrem bekonu.
- 4 kromki pieczywa (wykorzystano pieczywo pełnoziarniste)
- 2 jajka
- 100 g mieszanki warzywnej (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- świeże listki bazylii i kolendry
- 4 plasterki boczku
- sól i pieprz do smaku.
Kromki chleba układamy na deseczce i za pomocą małej szklanki lub słoiczka wycinamy w ich środkach koła.
Zmrożoną mieszankę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy ok. 2 minuty.
Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy podsmażoną mieszankę warzywną, posiekane liście bazylii i kolendry, sól, pieprz, czerwoną paprykę i całość mieszamy. Oczywiście z przyprawami możemy eksperymentować dla osiągnięcie najbardziej odpowiadającego smaku.
Na patelni układamy kromki i wlewamy masę jajeczną do otworów wyciętych w kromkach chleba. Podsmażamy z jednej strony. Kiedy jajko się zetnie przewracamy na drugą stronę i również podsmażamy. Każdą porcję warto podać z podsmażonym plastrem bekonu.