trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 19.05.2014

Zupa krem z kalafiora

Kiełki roślin są doskonałym produktem spożywczym. Można je wykorzystywać zarówno surowe do kanapek, surówek, czy sałatek, jak i poddane obróbce cieplnej, z czym spotykamy się w potrawach kuchni azjatyckiej. W poniższym przepisie lekko pikantne kiełki rzodkiewki dodają pieprzyku delikatnej zupie z kalafiora i, dodatkowo, pełnią rolę dekoracyjną.

Składniki (2-3 porcje):

  •     1 (450 g) opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior mrożony)
  •     1 mała cebula biała
  •     1 małą cebula czerwona
  •     1 cm korzenia imbiru
  •     0,75 l wody lub bulionu warzywnego
  •     kiełki rzodkiewki
  •     masło klarowane lub olej do smażenia
  •     sól, pieprz do smaku.


W rondlu rozgrzewamy masło klarowane/olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę białą i drobno posiekany korzeń imbiru. Całość podsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy różyczki kalafiora i podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion, bądź wodę, i gotujemy do momentu aż kalafior będzie miękki. Całość miksujemy blenderem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiełkami rzodkiewki i krążkami czerwonej cebuli. Tanio, szybko, smacznie!.

Return