trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 15.05.2014

Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli

Mozarella to ser pochodzący z Włoch, który zrobił zawrotną karierę we współczesnej kuchni. Oryginalnie produkowany z mleka bawolic. Pojawia się na naszym rynku w odmianach wytworzonych z mleka krowiego, ponieważ – szczęśliwie dla jego miłośników - nie znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Mozarella bardzo łatwo roztapia się i ta właściwość została wykorzystana w poniższym przepisie.

Składniki (5 porcji):

  •     5 plastrów schabu
  •     200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  •     1 opakowanie sera mozarella
  •     2 łyżki masła klarowanego
  •     olej do smażenia
  •     pół pęczka natki pietruszki
  •     sól, pieprz do smaku.

Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.

W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekana natkę pietruszki.

Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozarellę.

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozarella się roztopi, danie będzie gotowe.

Return