Przepisy
Data dodania: 15.05.2014
Schab pod pierzynką z warzyw i mozarelli
Mozarella to ser pochodzący z Włoch, który zrobił zawrotną karierę we współczesnej kuchni. Oryginalnie produkowany z mleka bawolic. Pojawia się na naszym rynku w odmianach wytworzonych z mleka krowiego, ponieważ – szczęśliwie dla jego miłośników - nie znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Mozarella bardzo łatwo roztapia się i ta właściwość została wykorzystana w poniższym przepisie.
Składniki (5 porcji):
Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozarellę.
Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozarella się roztopi, danie będzie gotowe.
- 5 plastrów schabu
- 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
- 1 opakowanie sera mozarella
- 2 łyżki masła klarowanego
- olej do smażenia
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku.
Schab myjemy, rozbijamy poszczególne plastry, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane i wsypujemy zmrożoną włoszczyznę. Warzywa podsmażamy chwilę aż zmiękną i dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Całość mieszamy i nakładamy, np. łyżką, na podsmażone plastry schabu. Na wierzch dodajemy pokrojoną w plastry mozarellę.
Patelnię przykrywamy i zmniejszamy ogień na minimalny. Kiedy mozarella się roztopi, danie będzie gotowe.