trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 12.05.2014

Placuszki serowe z brukselką

Brukselka, należąca do rodziny kapustowatych, mimo wyjątkowo europejskiej nazwy, jest średnio popularna. Nawet pomimo tego, że odpowiednio doprawiona potrafi być bardzo smaczna. Trzeba jednak pamiętać, aby jej nie przegotować – robi się wtedy szara, miękka i traci wiele smaku. W poniższym przepisie brukselka została wykorzystana jako komponent serowych placuszków. Charakterystycznego smaku dodają im posiekane, świeże listki lubczyku.

Składniki (ok. 4 porcje):

  •     450 g Brukselki mrożonej (wykorzystane Nordis Brukselka)
  •     2 jajka
  •     200 g mąki
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     100 ml mleka
  •     150 g żółtego sera
  •     gałązka lubczyku
  •     sól, pieprz do smaku.

Placuszki serowe z brukselką_01a

Zmrożona brukselkę wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok do ocieknięcia i wystudzenia.

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami miksujemy w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodajemy pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekana gałązkę lubczyku i mieszamy.

Placuszki serowe z brukselką_03a

Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i całość mieszamy ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.

Placuszki serowe z brukselką_02a

Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Tanio, szybko, smacznie!

Return