trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 08.05.2014

Zapiekany kalafior

Poniższa zapiekanka kalafiorowa może być zarówno świetnym dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną przekąską. Można ją urozmaicić dodając mielone mięso lub pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Składniki (2-3 porcje):

  •     1 opakowanie mrożonego kalafiora (wykorzystano Nordis Kalafior)
  •     200 g mrożonej marchewki krojonej w kostkę (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
  •     2 jajka
  •     200 ml śmietany 18%
  •     150 g łatwo topiącego się sera żółtego (goudy, podlaskiego, edamskiego lub morskiego)
  •     masło lub olej do wysmarowania formy
  •     pół pęczka szczypiorku
  •     sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Zmrożone warzywa wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy na bok do ostygnięcia i odsączenia. Jajka roztrzepujemy i mieszamy razem ze śmietaną i połową startego sera żółtego.

Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę lub foremki do zapiekania smarujemy olejem lub masłem, układamy warzywa.

Całość zalewamy masą, po wierzchu posypując resztą startego żółtego sera. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Return