trade@nordis.com.pl, office@nordis.com.pl tel. 68 324 26 91
Lody Warzywa i owoce Dania gotowe Linia Kids

Przepisy

Data dodania: 05.05.2014

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango

Panna cotta (po włosku gotowana śmietanka) to deser pochodzący z północnych Włoch. Tradycyjnie do jego przyrządzania wykorzystuje się właśnie słodką śmietankę. Jednak w poniższy przepisie prezentujemy jej znacznie lżejszą wersję na bazie kefiru, ale za to z dodatkiem lodów śmietankowych. Warto zaznaczyć, że deser jest tak smaczny i lekki, że goście zjadają go w tempie olimpijskiego biegu na sto metrów. Warto poważnie zastanowić się nad przyrządzeniem od razu podwojonej porcji.

Składniki (3-4 porcje):

  •     400 ml kefiru naturalnego
  •     2 łyżki miodu
  •     2 łyżeczki cukru wanilinowego
  •     1,5 łyżeczki żelatyny
  •     3-4 gałki lodów śmietankowych
  •     pół mango.

Kefir mieszamy z miodem i cukrem wanilinowym.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Do żelatyny dodajemy ok. 4 łyżki gorącej wody i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kefiru cały czas mieszając (najlepiej za pomocą miksera). Masę przelewamy do pucharków lub kieliszków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stężała.

W międzyczasie kroimy mango w drobną kostkę, skrapiamy je sokiem z cytryny i również odstawiamy do lodówki.

Stężały deser dekorujemy gałką lodów śmietankowych i kawałkami mango. Smacznego!

Return