Przepisy
Data dodania: 28.04.2014
Sałatka z makaronu, brokułów i łososia
Koperek, który jest składnikiem poniższej sałatki, zawiera w sobie olejek eteryczny zwany limonenem. Ten sam olejek znajduje się w skórce cytrusów dzięki czemu koperek bardzo dobrze komponuje się z cytryną i limonką, a razem świetnie wydobywają smak ryb.
Należy pamiętać, aby schodzić sałatkę przed podaniem.
Składniki (4 porcje):
- 250 g makaronu świderki
- 150 g wędzonego łososia
- 200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku.
Makaron gotujemy, odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia. W dużej misce mieszamy makaron, łososia pociętego na 2 cm kawałki, paprykę pociętą w kostkę oraz ugotowane i rozdzielone na małe różyczki brokuły.
W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, koperek i przyprawy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Po rozłożeniu sałatki na talerzach oprószamy każdą porcję skórką otartą z limonki. Tanio, szybko, smacznie!