Przepisy
Data dodania: 24.04.2014
Croissant z pastą szpinakową
Kto pamięta jeszcze świąteczne obżarstwo sięga po coś lżejszego, a przy tym smacznego. Świetną propozycją jest kremowy, lekko ostry szpinak, którym możemy posmarować croissanta. Ciekawym akcentem, zarówno smakowym, jak i kolorystycznym, jest tutaj suszony pomidor z delikatnym serem camembert.
Składniki (2 croissanty) :
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy na sitku. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez chwilę szpinak, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i posiekany. Dodajemy śmietanę i mieszamy jeszcze przez ok. 30 sekund.
Croissanty przekrawamy na pół, smarujemy szpinakiem jak masłem, przekładamy plasterkami camemberta i suszonymi pomidorami.
- 2 croissanty
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 camembert
- parę suszonych pomidorów.
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy na sitku. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy przez chwilę szpinak, dodając czosnek przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i posiekany. Dodajemy śmietanę i mieszamy jeszcze przez ok. 30 sekund.
Croissanty przekrawamy na pół, smarujemy szpinakiem jak masłem, przekładamy plasterkami camemberta i suszonymi pomidorami.